Tribute to headphones

Under åren som gått har jag hunnit med fler par hörlurar än de flesta. Jag ser dem inte längre som en långlivad produkt man hinner fästa sig till, kanske till och med ge ett namn. Jag ser dem snarast som en konsumtionsprodukt i likhet med blöjor och marsvin. Jag ser mig själv lite som stadens musik-accessoar-guru, och hade tänkt ägna de hörlurar som kommit och gått en tyst minut och en minneslund.


Skullcandy Headcrushers
Ni ströp min plånbok och konsumerade mina AA-batterier även när ni inte användes. Ni pumpade ut explosiv bas som strömmade sockerdricka ända in i hammaren. Tråkigt bara att basen kom långt efter (tusen spänn på att det är Björn Gustavsson som står där nere på gatan utanför Telia. Jupp. Definitivt Björn.) kicken och att resten av ljudet är läskigt klent. Ett läckert utséende och livslängd på dryga fem månader innan ljudet börjar låta som under vatten av okänd anledning.


Pris: 599:-
Livslängd: ca. 5 månader.
Antal par ägda: 3st




iEar Z-50
Vackra, välljudande, men ack så klena. De dubbla in-ear-muddarna låter dig skrapa hjärnsvålet rent medan du lyssnar och masseras av den för prisklassen imponerande bas- och diskantklangen.
Den anorektiska sladden gör detta paket mycket ömtåligt, och rekomenderas inte för den i någon bemärkelse aktive lyssnaren.


Pris: 249:-
Livslängd: ca.2 månader.
Antal par ägda: 1st








iPod Standard headphones
Hörlurarna som följer med var såld iPod/iPhone, och som även använts som tortyrrredskap i storfilmer så som Hostel och SAW-kvintilogin.
Gratis, javisst. Vad som inte kommer att bli gratis är dock din ankommande faktura från örondoktor Bosse.
Vänj dig vid dessa och du kommer snart att tro att begreppet "bas" är den där stickande känslan av någon som gröper ur din trumhinna med McFlurry-sked.


Pris: Gratis (kostnad för sjukvård ej inräknad)
Livslängd: Ingen vet / Längre än dig som användare.
Antal par ägda: 1st.









Koss Porta-pro
Metallskenan som går över huvudet är tillräckligt smal för att till och med hårfjortisar som jag kan tänka sig att använda dem.
Då de inte omsveper örat på något sätt tar basen såklart mycket stryk, och kvalitén över huvud taget lämnar mycket att önska. Ett plus för att de kan vikas ihop till negativ storlek, och att själva lurarna går att plocka bort (bli inte rädd första gången de lossnar), för då kan du...ja. Precis.
En lagom dyr lur för den som inte får in vanliga lurar i lyssn-o-maten eller är appetig med basen. Se upp så att inte katten tar skum-muffen bara. Du får bara ett par.



Pris: 399:-
Livslängd: 2 år+
Antal par ägda: 1st



Koss Spark Plug
Här är tanken att du skall klämma åt de medföljande gummibestarna, stoppa in dem i örat och sedan låta dem svälla upp innanför skallbenet på dig. Om detta är för att ge djupare basåtergivning eller för att suga åt sig maximalt med öronmys står inte riktigt klart. Att gummibestarna allt som oftast efter att ha svällt upp blir alltför stora för att överhuvud taget släppa igenom något ljud alls är det däremot ingen som helst tvivel om. Fungerar som omgivningsdränkare när du mediterar om inte annat.




Pris: 199:-
Livslängd: Inte lika länge som det tar dig att pilla muddarna rätt.
Antal par ägda: 1st



Creative EP-630
Möjligt att EP står för EpicPwn, dessa hörlurar är bra mycket bättre än många lurar i samma prisklass. Basen dundrar fint, utan att för den skull kompensera bort diskanten. Hela frekvensomfånget får plats i denna lur, och muddar i olika storlekar medföljer. Allra vackrast blir det om du kombinerar dessa med muddarna från ett par iEar Z-50
Guldpläterad 3.5mm-plug för er som tänder på sådant.
Snygga är de också.



Pris: 299:-
Livslängd: 4-5 månader
Antal par ägda: 2st










Philips SHE9550/9551
Lika svårt som namnet är att uttala är det att säga någonting positivt om dessa lurar.
Helt gratis är de inte heller. Vill du uppleva hur det är att lyssna med ett par SHE9550/9551 helt gratis kan du ställa dig utanför nattklubben som du ändå är alldeles för ung för att komma in på.

Note: Jag köpte dessa idag på TeknikMagasinet, premiärtestade dem sedan på CK-kaféet. Fem minuter senare stod jag framför TM-disken ännu en gång och vädjade om att få byta ut dem mot ovan recenserade EP-630. Det var ett satans pill att återförsluta förpackningen.



Pris: 299:-
Livslängd: Har inga planer på att ta reda på det
Antal par ägda: 0st



Sony MDR-ED21
Aj. Ajaj. Ajajaj. Ont. Smärta. Skärande smärta. Do not like. Vill inte ha.

Ajaj.





Pris:299:-
Livslängd: Ajajaj
Antal ägda: 0st.
Ajaj: ajajaj



Skullcandy Ink'd
"In ear-kombatant från coola Skullcandy både ser tuffa ut och låter riktigt bra!" Följer med i varje Happy-Meal.

Visst, ljudkvaliten och frekvensomfånget är inte aja-baja, men livslängden på dessa lurar är bara baja. Vad är det med er och produkter som ser bra ut men dör snabbare än ett fasttejpat marsvin på Autobahn, Skullcandy? Trots en god ljudkvalité och ett mer (eller mindre?) än överkomligt pris är dessa lurar inte att rekommendera. Såvida du inte är fasttejpad, du med.



Pris: 199:-
Livslängd: 1-2 månader
Antal par ägda: 1st







Sennheiser CX-serien
En dyrgrip med snuskigt bra klang. En riktig upplevelse, främst om du ser film eller använder dem till spel med rik ljudbild, så som Battlefield eller Assassin's Creed. Tyvärr väldigt ömtåliga, så med tanke på prisklassen rekommenderas de inte för utomhusbruk. Inte den djupa, masserande basen som främst de billigare lurarna ofta erbjuder (!), men de är heller ingen besvikelse på något plan. Rekommenderas försiktigt till spel- och filmfantaster.



Pris: ca. 999:-
Livslängd: 2-3 månader i fall av utomhusbruk.
Har lång garanti på 2 år, dock.
Antal par ägda: 2st




Detta är ett axplock utav den uppsjö hörlurar som fötts och dött i mina öron på de mest uppfinningsrika vis. I dörrar, i skolbänkslock, eller varför inte i taxidörren på väg till flygplatsen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0