I höst blir det galet mycket spel

Löven har börjat falla, och som vanligt efter en sommar som lidit av törstig speltorka laddar bjässarna upp inför hösten och släpper med start i oktober blytunga titlar med bara några dagars mellanrum. Tillåt mig presentera den hetaste hösten i mannaminne:

(notera att alla releasedatum gäller storbritannien och kan skilja sig från de svenska releasedatumen)



-Dead Space      rel: 24 oktober, utvecklare: EA, plattform: xbox360, PS3

-Dead Space är EA's egna försök att skrämma skiten ur oss i höst.
Storyn kretsar kring en framtid där jordens resurser sedan länge sinat, och i en värld där resande genom rymden är en bagatell är människans enda hopp om överlevnad uttömmandet av andra planeters resurser. Detta görs med enorma rymdkryssare, s.k 'planet-crackers',  som tömmer planeter på dess viktigaste resurser för att med ett par års mellanrum återvända till jorden med de skördade resurserna.
Ett sådant skepp är Ishimura, ett skepp som tappat kontakten med Jorden.
Spelaren intar rollen som Isaac Clark, en rymdforskare som skickas till platsen för att undersöka vad som orsakat detta.
Det står snart klart att något gått käpprätt åt helvete, när Isaac möts av en massaker utan dess like.
-I rymden kan ingen höra dig skrika...förutom kanske mamma som sover i rummet brevid.


                             -skulle du köpa en begagnad bil av den här killen?

-
EA har länge varit (ö)kända som de hjärtlösa monster som köpt utvecklare efter utvecklare, för att sedan snabbt forcera ut spel i butik, ofta med halvfärdiga resultat som resultat. Ett utmärkt exempel på detta är den numera oöverskådliga mängd TheSims-expansioner som släppts, senast med det dödfödda TheSims: IKEA furniture. Expansioner som tyvärr ändå säljer som smör tack vare alla casual-gamers som i brist på annat gärna frossar TheSims ett par år till. Jag har länge kollat snett på EA för bland annat detta, men de har på senare tid visat tecken på bättring, med egenutvecklade och mycket polerade titlar som SKATE och nu senast  Dead Space.
Spelet ses ur tredjepersonsperspektiv (á la ResidentEvil), något som är tänkt ska stärka dina känslomässiga band med Isaac. Hur mycket känslor man kan få för en herre iklädd svetsmask storlek XXL återstår dock att se.
Samtidigt som detta ser ut att bli en riktig hårresare väger även actionelementen tungt. Spelets alla fiender består av tidigare besättning ombord på Ishimura, nu i form av deformerade, utgångna och ursinniga monster som inget hellre vill än att festa natten lång med Isaacs tarmpaket som partyhatt. Dessa killar går inte och lägger sig bara för att du sätter en projektil innanför pannbenet på dem.
Down, but not out tycks vara deras motto; en nedskjuten fiende som reducerats till en blöt fläck på golvet kan mycket väl greppa tag om din fotled om du är oförsiktig. Du kan aldrig vara riktigt säker på att en fiende inte reser sig upp när du vänder ryggen till föränn du bokstavligt talat gjort slarvsylta av dem.
Ombord på Ishimura finns inga vapen, och Isaac måste därför vara kreativ med sina reparationsverktyg, något som ser ut att bli roligare än det kanske låter. Alla mekaniker behöver vara utrustade med svets och plåtsax (självklart i neonball framtidsversion), något Isaac ser till att använda till sin fördel när gamla vänner reser sig upp med något mordiskt i blicken.

Musiken spelar även den på precis rätt strängar (pun) och kommer med all säkerhet sända långsamma, isande kalla kårar nedför ryggraden när du står där, ensam, med bara en övergiven rymdstation full av avlidna vänner som sällskap. http://www.youtube.com/v/67cTIWDuKXM&hl=en&fs=1


Om bara ett par veckor får vi ta del av EA's skräckepos Dead Space, som släpps den 24'e oktober (i England, i varje fall...).

-We live, as we dream — alone.

//Joseph Conrad -Heart of Darkness

Kommentarer
Postat av: You know who

Låt mig rätta till ett fel hära: Du skrev "löven har BÖRJAT falla" men du kanske menade "löven har SLUTAT falla" ? :)

2008-10-10 @ 00:16:26
Postat av: Razzel

Mammor hör så mycket mer än du tror..

2008-10-10 @ 09:23:26
URL: http://www.hemmahosrazzel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0