Guitar Hero: World Tour vs. RockBand2

GuitarHero:World Tour vs RockBand2   
rel US: 26oktober / 14september, utvecklare: Neversoft / Harmonix, plattform: xbox360, PS3, Wii

Musikspel är vad som får folk att gå bananer i dessa dagar, och tidigare fanns det bara ett alternativ för den som ville tjacka plastgura, och det stavades GuitarHero. När sedan GuitarHero-uvecklaren Harmonix köptes av MTV-games för att göra RockBand blev det TonyHawk-veteranerna Neversoft som tog över GuitarHero-serien.
Som sitt första projekt gjorde Neversoft GuitarHero3: Legends of rock, som i princip var mer av samma som tidigare, fast med en handfull spelbara rockikoner som Slash och Rage Against-gitarristen Tom Morello, och ett mycket välkomnat online-läge. Det gick även att spela career-läget med en kompis, eller spela mot varandra i battle-läget, där där man istället för star-power tjänade ihop offensiva bonusar á la MarioKart.
Svårighetsgraden var dock helt åt helvete på sina håll, med låtar som Raining Blood och numera ökända Through the fire and flames.

Medan Neversoft pulade på med att bli varm i scentrikåerna utvecklade Harmonix och MTV-games det betydligt mer utbyggda RockBand, som numera inte bara hade gitarr på matsedeln. Ett trumset i miniatyr, mick var nu med i leken, och plötsligt kunde man spela fyra stycken samtidigt, alla med olika instrument (bas inräknat)!
Trots sin höga prislapp ($169=1800sek wtf??) och löjliga förseningar i Europa och Australien har RockBand sålt som smör, och nu är båda spelserierna redo för nästa omgång i striden om vem som har det bästa musikspelet.Det är GuitarHero: World Tour mot RockBand 2.


GUITAR HERO: WORLD TOUR

Neversoft vet att de inte kommer att ha en chans att vinna spelarnas hjärtan i höst om de ger ut ännu ett gitarrspel, och har därför som RockBand gjort GH:WT till mer än bara ett gitarrspel, även här med mic och trumset.
Ett trumset som av många anses mer robust och verklighetstroget än RB's motsvarighet, som fått mycket kritik för att vara väldigt högljudda och plastiga.


GH's trumset däremot har tre hängpukor, två cymbaler och en baspedal, och ser mer ut som ett riktigt digitalt trumset än något vi sett tidigare. Trummorna är även tryckkänsliga, och låter alltså olika beroende på hur hårt du slår på dem.
Micken finns inte särskilt mycket att säga om; den ser ut som en mick, och registrerar hur bra du håller tonen, samt hur väl du uttalar ord och hur starkt du sjunger.
En annan nyhet är att du nu kan designa dina egna instrument i spelet, och göra egna bandmedlemmar precis så som du vill ha dem (varför någon skulle vilja spela som någon annan än Lars Umlaut är en annan fråga), med sliders för varje muskel i ansiktet, tatueringar, smink, scenkläder och piercingar.
Onlineläget tar även det vara på alla nyheter, och låter dig och dina polare samlas för att möta ett annat band på andra sidan klotet.

Men allt detta faller i skugga för den största nyheten i GuitarHero: World Tour, nämligen möjligheten att skapa dina egna låtar. Det inbyggda verktyget för att skapa egna låtar är otroligt mångsidigt, och har enligt Neversoft legat i utveckling i över ett år. Välj instrument, välj sedan vilken typ av valt instrument du vill använda, välj tonart, och börja spela. Spelar du med gitarren byter du oktav genom att luta gitarren, och när du lagt ut din melodi som du vill ha den börjar det roliga. Byt till redigerarläget GuitarHero Mix, där du kan ändra och redigera din låt precis som du vill. Ändra tempo, flytta noter, byt tonart eller vad du vill för att få ditt mästerverk att låta som det ehh...var tänk från början. Massor av effekter finns att välja mellan, så som reverb, echo, chorus och dist; det finns till och med en inbyggd arpeggiator för den som vill göra något riktigt avancerat!
Utöver bas, lead- och rythm-gitarr kan du lägga till trummor, (med dussintals olika trumset att välja mellan) och även keyboard, där det finns över 100 ljud att välja mellan. Det enda som egentligen sätter gränserna för vad som går att skapa är det faktum att det tyvärr inte går att lägga till sång. Detta på grund av den oöverskådliga uppsjö av obsceniteter som snabbt skulle spridas då de användarskapade låtarna sedan går att ladda upp för allmän beskådning och sågning.

Men hur mycket lull-lull det än finns att leka med så kommer det ner till en sak: har spelet bra musik som är kul att spela?
Låtlistan denna gång är större och vackrare än någonsin, och stoltserar med namn som Tool, Metallica, Van Halen, k0rn, LinkinPark, Nirvana, Ozzy och många, många fler. Till och med Michael Jackson's Beat it finns med!
Alla låtar är numera originalinspelningar -inga fler covers.
Den fulla låtlistan finns i länken nedan, och utöver de på skivan medföljande låtarna utlovar Neversoft fler nedladdningsbara låtar än någonsin tidigare (vilket i slutändan borde hamna på 200+ låtar!!).

Låtlista: http://www.rollingstone.com/rockdaily/index.php/2008/09/12/guitar-hero-world-tour-unveils-full-track-list/



ROCK BAND 2

-Som enda egentliga konkurrent till GH:WT i höst står Rock Band 2, (förutom halvdassiga Rock Revolution från Konami) som istället för nya instrument, en musikstudio och ett påkostat karaktärsskaparläge väljer att behålla sina instrument som de är och istället erbjuda en marginellt vassare version av Rock Band.
Det som för de flesta kommer att vara avgörande mellan de två är låtlistan, något som kan leda till tåbira i hjärnkontoret då även Rock Band bjuder på guldkorn efter guldkorn. Band som AC/DC, Motörhead, S.O.A.D, Juda's Priest och Metallica.

Här finns hela låtlistan: http://xboxlive.ign.com/articles/902/902400p3.html#rb2



Förutom de 84 låtarna som finns på skivan fungerar även de låtar du laddat ned till Rock Band, och för en liten summa pengar kan du även migrera alla låtar från Rock Band-skivan till Rock Band 2! All denna massa musik, plus den sanslösa mängd nedladdningsbar musik som utlovats gör att den fullkomliga låtlistan till RB2 består av...en jäkla massa musik, helt enkelt.
Att det kommer att ligga på 300+ låtar är det ingen som helst tvivel om.


GUITAR HERO: WORLD TOUR VS. ROCK BAND 2

-GH:WT
-Nya instrument
             -Skapa dina egna karaktärer och instrument
             -Skapa dina egna låtar i ett minst sagt robust studioläge
            
-RB2      -Mer av samma, men har du RockBand, möjlighet att ladda ned fler låtar
              och ett par wannabe-rockers till polare har ni något att göra fram till RockBand 5

Kommentarer
Postat av: liiina

GAAH! Helt sjukt vad jag vill att du köper GH4! ;D

2008-10-21 @ 22:03:09
URL: http://linaekesryd.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0